❄️Këshilla për vozitje në dëborë

#Autoshkolla

#Autoshkolla ne bore

#Autoshkolla online (new tag)

#Autoshkolla RKS

#Autoshkolla Testet online

#Fituesi i autoshkolla

#Keshilla per vozitje ne bore

#Moti i lig

#Pytje pergjigje

#Si te vozis kujdesshem ne bore

#testet e autoshkolles

Moti i rëndë mund të jetë i frikshëm dhe i rrezikshëm për udhëtarët. Stuhitë dimërore, moti i keq dhe kushtet e rrëmujshme të rrugës janë një faktor për gati gjysmë milioni përplasje dhe më shumë se 2,000 vdekje në rrugë çdo dimër, sipas hulumtimit të Fondacionit AAA për Sigurinë në Trafik. Drejtuesit e automjeteve duhet të dinë rregullat e sigurisë për t'u marrë me urgjencat rrugore të dimrit. 

Disa këshilla që ti keni pasysh në mot të ligë:

 1. Mbani një tufë veshjesh të motit të ftohtë në makinën tuaj, të tilla si ushqim dhe ujë shtesë, veshje të ngrohta, një dritë dore, batanije, ilaçe dhe më shumë.

 2. Sigurohuni që gomat tuaja janë të fryra siç duhet dhe nuk janë të shpenzuara. 

 3. Mbani të paktën gjysmën e rezervarit të karburantit në automjetin tuaj gjatë gjithë kohës për shkak se në temperatura të ulëta, karburanti në nivel te ulët mund edhe ngrihet.

 4. Asnjëherë mos ngrohni një automjet në një zonë të mbyllur, siç është garazhi.

 5. Mos përdorni kontrollin e lundrimit kur vozitni në ndonjë sipërfaqe të rrëshqitshme, si në akull dhe borë

❄️Këshilla për vozitje në dëborë:

  1. Qëndro në shtepi. Dil vetëm nëse është e nevojshme. Edhe nëse mund të vozitni mirë në mot të keq, është më mirë të shmangni marrjen e rreziqeve të panevojshme duke ndenjur jashtë.

  2. Drejtoni ngadalë. Gjithmonë rregulloni shpejtësinë tuaj për të dhënë llogari për tërheqje më të ulët kur ngasni në borë ose akull.

  3. Në asnjë mënyre mos shtypni furishëm frenat në tatëpjetëze të rrëshqitshme apo të akullt, sepse kështu do të rrëshqisni më shumë me makinë. Në vend të kësaj, ndërruesi i shpejtësive duhet të jetë tek 1 (shpejtësia e parë).

  4. Përshpejtoni dhe ngadalësoni ngadalë. Aplikoni gazin ngadalë për të rifituar tërheqjen dhe për të shmangur rrëshqitjet. Mos u mundo të lëvizësh me nxitim dhe merr kohë për të ngadalësuar për një dritë ndalese. Mos harroni: Duhet më shumë kohë për të ngadalësuar në rrugët e akullta.

  5. Rriteni distancën tuaj vijuese në pesë deri në gjashtë sekonda. Kjo marzhë e rritur e sigurisë do të sigurojë distancën më të gjatë të nevojshme nëse duhet të ndaleni.

  6. Njihni frenat tuaja. Pavarësisht nëse keni frena antilock, apo jo, mbani thembrën e këmbës suaj në dysheme dhe përdorni topin e këmbës tuaj për të aplikuar presion të fortë dhe të qëndrueshëm në pedaljen e frenave.

  7. Mos u ndalni nëse mund ta shmangni atë. Ekziston një ndryshim i madh në sasinë e inercisë që duhet për të filluar lëvizjen nga ndalesa e plotë, përkundrejt asaj sa duhet për të lëvizur ndërkohë që akoma lëkundet. Nëse mund të ngadalësoni sa duhet për të vazhduar të vozitjen derisa të ndryshojë një semafor, bëjeni atë.

  8. Mos shpejto në kodra. Aplikimi i gazit shtesë në rrugët e mbuluara nga dëbora thjesht do t’i bëjë rrotat tuaja të rrotullohen. Përpiquni të merrni pak inerci përpara se të arrini në kodër dhe le që kjo inerci t'ju çojë në majë. Ndërsa arrini në kreshtën e kodrës, zvogëloni shpejtësinë dhe vazhdoni zbritjen ngadalë.

  9. Mos ndalo të ngjitesh në një kodër. Nuk ka asgjë më të keqe se sa të përpiqesh të ngresh një kodër në një rrugë të akullt. Merrni disa inerci duke shkuar në një rrugë të sheshtë/rrafshët para se të ngjiteni në kodër.


Udhëtime dimërore me distanca të gjata:

 1. Përgatituni: Kontrolloni automjetin tuaj nga një strukturë e riparimit automatik të aprovuar nga AAA para se të godisni rrugën.

 2. Kontrolloni motin: Kontrolloni motin përgjatë rrugës tuaj dhe kur është e mundur, vononi udhëtimin tuaj nëse pritet moti i keq.

 3. Qëndro i Lidhur: Para se të niseni në rrugë, njoftoni të tjerët dhe njoftojini rrugën tuaj, destinacionin dhe kohën e parashikuar të mbërritjes.

Nëse ngecni në dëborë:

 • Qëndroni me automjetin tuaj: Automjeti juaj ofron strehim të përkohshëm dhe ua lehtëson shpëtimtarëve t'ju lokalizojnë. Mos u mundoni të ecni në një stuhi të fortë. Është e lehtë të humbësh shikimin e automjetit tënd në dëborë që fryhet dhe të humbasësh.

 • Mos e lodhni veten më shumë se që duhet: Kur gërmoni automjetin tuaj, dëgjoni trupin tuaj dhe ndaloni nëse lodheni.

 • Jini të dukshëm: lidhni një leckë me ngjyra të ndezur në antenën e automjetit tuaj ose vendosni një leckë në krye të një dritareje të mbështjellë për të sinjalizuar shqetësimin. Natën, mbani lëshuar dritat brenda në makinë nëse është e mundur. Përdor vetëm një sasi të vogël të energjisë elektrike që të jetë më e lehtë për shpëtimtarët të gjejnë ty.

 • Pastroni tubin e shkarkimit: Sigurohuni që tubi i shkarkimit të mos jetë i bllokuar me dëborë, akull ose baltë. Një tub i bllokuar mund të shkaktojë rrjedhje vdekjeprurëse të gazit të monoksidit të karbonit tek pasagjerët e automjetit.

 • Qëndroni të ngrohtë: Përdorni çdo gjë që është në dispozicion për të izoluar trupin tuaj nga i ftohti. Kjo mund të përfshijë dyshekë dyshemeje, gazeta ose harta letre. Paketoni batanije dhe veshje të rënda për t'u përdorur në rast urgjence.

 • Konservoni karburantin: Nëse është e mundur, drejtojeni vetëm motorin dhe ngrohësin mjaftueshëm për të hequr dridhjet. Kjo do të ndihmojë në ruajtjen e karburantit.

Artikujt

blog

Pas tentimit të 193, kalon testin e Autoshkollës


26.03.2021 1210

blog

Burri që dështoi 192 herë nga testi teorik i autoshkollës


26.03.2021 6485

blog

Më 15 Mars filloi ndërrimi i gomave të dimrit me ato të verës


17.03.2021 2857

blog

Vijnë përsëri targat RKS, ndërroni targat e Përkohshme/ Provuese


16.03.2021 2164

blog

Njeriu që kaloi testin me shkrim pas tentimit të 158-të


21.01.2021 3527

blog

Prishtina Parking: Rregullat e Parkingut dhe Fuqizimi


26.11.2020 4000

Shiko me shumë